V prejšnji blog objavi smo že pisali, da lahko za svoje zdravje največ storimo, če se najprej dobro naspimo. To je osnova oz. temelj, na katerem naprej gradimo svoje zdravje z rednim gibanjem, odpravljanjem stresnih situacij in z zdravo ter uravnoteženo prehrano, o kateri bomo tokrat pisali.

Ne »odplaknite« svojega zdravja

Tako kot pravijo, da gre ljubezen skozi želodec, gre zares tudi zdravje. Zdravje lahko dobesedno »odplaknemo« skozi želodec, če je naš jedilnik sestavljen iz (prazne) hrane, v kateri se nahaja prevelika količina nezdravih maščob, sladkorja, soli, ogljikovih hidratov, primanjkuje pa ji mineralov, vitaminov in vlaknin. Da o izpuščanju obrokov, preveliki količini naenkrat zaužite hrane in o slabi hidraciji telesa sploh ne govorimo.

Recite DA dobrim kalorijam

S hrano v telo vnašamo energijo, ki jo potrebujemo za razvoj telesa v obdobju odraščanja, ohranjanje fizioloških funkcij in za vse telesne dejavnosti. Kalorije zares pomenijo življenje. Toda tu je pomembno poudariti, da morajo zaužite kalorije (dobre kalorije) vsebovati tudi druge hranilne snovi, kot so vitamini, minerali, beljakovine. Da je izkoristek dobrih kalorij oz. hranilnih snovi maksimalen, je potrebno v prehrano dodati tudi vlaknine oz. polnovredne hranilne snovi.

Zakaj se »prazni hrani« večina ljudi težko odpove?

Prazna hrana ima večinoma sladek okus, dodana pa ji je tudi velika količina nezdravih maščob in soli. Ta kombinacija je večini med nami mikavna. Telesu pa žal poleg utrujenosti povzroča še pridobivanje odvečne teže, srčno-žilne ter drugih bolezni in tudi odvisnost. Odvisnost od prazne, osiromašene hrane, kar s pridom izkorišča velika večina podjetij v prehranski industriji.

Naj bo večerja pred spanjem lahka

Večerni obrok naj bo lahek in vsaj eno uro pred spanjem. S tem si boste naredili veliko uslugo, saj ne boste preobremenili prebave, si nakopali odvečnih kalorij, prej boste zaspali in imeli mirnejši spanec, telo pa se bo ustrezno regeneriralo. Večerni obrok naj bo sestavljen iz beljakovin in nekaj malega ogljikovih hidratov, izogniti pa se je potrebno alkoholu, nikotinu in sladki hrani.

Bodite informirani

Uravnotežena prehrana je eden od stebrov, ki gradi naše zdravje. Več o zdravi prehrani in zdravem prehranjevanju ter zakaj se je težko držati diet, bo spregovorila Mojca Cepuš, svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, na 1. konferenci 8 ur za zdravje. Več o konferenci in kdo vse bo predaval, izveste TUKAJ.